Storcător prin presare la rece sau Storcător centrifugal

0
1307
Storcător fructe
Storcător fructe

Storcător prin presare la rece sau Storcător centrifugal

Când vine vremea să faci suc proaspăt de fructe sau legume ai de ales între două tipuri de storcătoare: storcător prin presare la rece sau storcător centrifugal. În rândurile ce urmează vei vedea cum tipul de storcător ales îți poate afecta calitatea nutrienților din suc. Ambele tipuri au avantaje și dezavantaje și de aceea este bine să știm ce ofera fiecare.

Storcătorul Centrifugal

Storcator--centrifugal
Storcator–centrifugal

Acest tip de storcător este unul din cele mai comune storcătoare electrice pe care majoritatea oamenilor le dețin. Este mult mai ieftin decât un storcător prin presare la rece și poate fi cumpărat din orice magazin de electrocasnice. Principala caracteristică a acestui storcător este că folosește lame interne care se pot roti până la 30.000 de rotații pe minut iar forța centrifugală separă sucul de pulpă. Această metodă pompează aer în suc ducând la oxidarea prematură a acestuia și implicit la compromiterea valorii nutriționale. De asemenea datorită rotațiilor foarte mari a lamelor, acestea generează caldură ce distruge enzimele și nutrienții. Sucul obținut prin centrifugare are o culoare pala și pulpa va începe imediat să se separe. Când apare această separare a pulpei, sucul a fost golit de majoritatea enzimelor, nutrienților și mineralelor datorită oxidării premature.

Avantaje:

  • Aparatul este ieftin;
  • Mai puțin efort pentru preparare – nu este nevoie să tăiați fructele/legumele;
  • Timp scurt pentru stoarcere.

Dezavantaje:

  • Nu stoarce frunzele;
  • Nu se poate prepara lapte din nuci și nici piureuri;
  • Viața scurtă pentru aparat – viteza mare omoară destul de repede motorul care de cele mai multe ori are o putere mică;
  • Garantie de maxim 2 ani;
  • Zgomotos;
  • Sucul este sărăcit de enzime, vitamine și minerale.

Storcătorul prin presare la rece

Storcator-presare-la-rece
Storcator-presare-la-rece

Acest tip de storcător a devenit popular de foarte puțin timp deși veteranii sucurilor din lumea întreagă îl folosesc de mult timp. Storcătorul prin presare la rece extrage sucul din fructe, legume sau verdeturi printr-o acțiune blandă de strivire și stoarcere. Aparatul foloseste un (sau două) ax melcat ce se rotește cu 75 de rotații pe minut până la maxim 160 de rotații pe minut. Datorită acestei rotiri lente și presării, nutrienții, mineralele și enzimele nu sunt expuse oxidării premature fapt ce duce la un suc mai pur, iar pulpa nu se mai separă de suc. Acest procedeu asigură o extracție intactă a enzimelor, nutrienților și mineralelor fiind asemănătoare cu strivitul în măsele a fructelor/legumelor și este cea mai bună și eficientă metodă la ora actuală.

Studii independente au arătat că storcatorul prin presare la rece reține dublul nutrienților față de storcătorul centrifugal. Sucul extras prin presare la rece este un Suc Viu. Acest suc își menține integritatea nutrițională până la 48-72 de ore. Recomandarea specialiștilor este să fie băut în prima jumatate de oră. Pulpa rezultată dupa extragerea sucului este mult mai uscată decât cea extrasă prin centrifugare. Această pulpă poate fi folosită în preparatele minunate raw vegan sau în hrana pentru animale, inclusiv câini și pisici. Storcătoarele prin presare la rece sunt foarte silențioase, parțile componente se desfac și se spală foarte usor. Unele modele mai scumpe pot face unt de nuci, piure pentru copii, paste, etc. Foarte important, companiile producătoare de acest timp de storcătoare oferă în general o garanție foarte mare, de obicei între 10 și 15 ani, ceea ce înseamnă că speranța de viață a acestor storcătoare este foarte mare.

Avantaje:

  • Sucul extra este unul viu, plin de nutrienți, vitamine și enzime;
  • Extrage mai mult suc decât storcătorul centrifugal – economisești bani în timp;
  • Maximum de nutrienți;
  • Pulpa ramasă este uscată;
  • Minunat și pentru fanii sucurilor verzi din verdețuri/frunze;
  • Poate fi folosit la prepararea laptelui vegetal din nuci iar unele modele pot prepara unturi din nuci sau piureuri;
  • Silențios;
  • Usor de curățat – esti încurajat să îl folosești mai des;
  • Viata aparatului este foarte lungă. Garanție mare între 10 și 15 ani.

Dezavantaje:

  • Costul aparatului este mare;
  • Timpul pentru prepararea fructelor/legumelor este mai mare –  trebuiesc taiate.
DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ