Despre vitamina D

0
1541
Vitamina D
Vitamina D

Despre vitamina D

Despre vitamina D sau despre Vitamina Soarelui, cum mai este ea denumită, stim că este produsă la nivelul pielii ca răspuns la expunerea acesteia la razele solare. Această vitamină este liposolubilă și include familia vitaminelor D1, D2 si D3. Vitamina D poate afecta peste 2000 de gene în corpul uman.

Cele mai importante funcții ale vitaminei D sunt cea de reglare a absorției de calciu și fosfor și cea de facilitare a funcționării normale a sistemului imunitar. Pentru a avea o creștere normală a oaselor și dinților, dar și pentru a îmbunătăți rezistența organismului împotriva anumitor boli, este necesară o cantitate suficientă de vitamina D.

Corpul uman produce vitamina D, în mod natural, atunci când este expus în mod direct la razele soarelui. O expunere de 10 minute aproape de mijlocul zilei este suficientă pentru a produce cantitatea de vitamină D necesară. Razele ultraviolete B (UVB) sunt cele necesare pentru producerea vitaminei D. Expunerea la soare este calea cea mai naturală de a obține vitamina D.

Cantitati mari de vitamina D3 sunt produse la nivelul pielii atunci când se expune aproape tot corpul la soarele din timpul verii. Acest lucru se întamplă foarte repede, în aproximativ 15 minute.

Cantitatea de vitamina D care se produce la nivelul pielii prin expunere directă la soare depinde exclusiv de:

  • Perioada din zi – pielea produce mai multă vitamina D dacă este expusă la soare în mijlocul zilei
  • Zona geografică – cu cât ești mai aproape de Ecuador cu atât este mai ușor să produci vitamina D pe tot timpul anului.
  • Culoarea pielii – pielea pală produce vitamina D mai rapid decât pielea închisă la culoare.
  • Suprafața de piele expusă – cu cât aceasta este mai mare cu atât mai multă vitamina D vei produce.

Timpul anului si timpul zilei favorabile expunerii la soare

Când razele soarelui intră în atmosfera Terrei printr-un unghi prea larg, aceasta din urmă blochează razele UVB iar pielea nu mai poate produce vitamina D. Acest lucru se întamplă în timpul iernii, la începutul și la sfârșitul zilei. Cu cât te expui la soare mai aproape de mijlocul zilei, cu atât mai mult îți marești cantitatea de vitamina D produsă.

O regula simplă este cea a umbrei. Dacă umbra este mai mare decât statura ta, înseamnă că nu vei produce prea multa vitamina D. Pe timpul iernii, umbra este mai mare decât statura pe aproape tot parcursul zilei, față de vară când umbra este mai mica decât statura.

Expunerea la UVB și riscul cancerului de piele

Expunerea pielii la soare pentru prea mult timp poate fi foarte periculoasă și poate duce la creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele. Studiile au arătat ca expunerile moderate la soare dar frecvente sunt sănătoase, pe când expunerile lungi pot crește riscul apariției cancerului de piele. Este mai indicat ca după ce te-ai expus la soare 15-20 de minute să îți acoperi pielea cu haine și să te adăpostești la umbră, decât să folosești creme sau ochelari. Dacă totuși vrei să folosești creme, este recomandat să le folosești pe cele care blochează și UVB și UVA.

SURSE:

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitamin-d-my-body-needs/

http://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#Disease3

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-929-vitamin%20d.aspx?activeingredientid=929&activeingredientname=vitamin%20d

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ