De ce să devin vegan

0
1256
Stil de viaţă vegan
Stil de viaţă vegan

De ce să devin vegan

Pentru animale

Pentru mulţi vegani, principalul motiv pentru care au adoptat acest stil de viaţă este dragostea pentru animale. Prin veganism se previne exploatarea animalelor, se militează pentru dreptul lor la viaţă şi pentru libertatea lor. Ele nu își dau acordul pentru a fi măcelărite și nici nu renunță la viaţa lor pentru a fi servite drept hrană pentru noi. În schimb, non-veganii le iau viaţa pur și simplu dintr-un moft. În peste 95% din cazuri animalele sunt omorâte prematur.

  • Un porc poate trăi aproximativ 15 ani. În schimb este omorât cu ocazia Crăciunului sau când ajunge la o greutate optimă.
  • O vacă poate ajunge până la vârsta de 20 de ani. În schimb este omorâtă după doar 4-5 ani dacă este o vacă pentru producția de lapte. Dacă este menită pentru producția de carne, bovina este omorâtă chiar mai repede, iar mulţi viţei sunt omorâţi dupa doar 5 zile.
  • O găină poate trăi aproximativ 10 ani. Dar dacă este crescută pentru producţia de ouă, ea nu va atinge vârsta de 2-3 ani, iar dacă este crescuta pentru carne, nu va ajunge nici măcar la 6 luni.
  • Oile trăiesc aproximativ 15 ani. Dar de foarte mai multe ori sunt omorâte la vârsta de 3-10 luni pentru consumul de carne.

Pentru sanatatea ta

Dacă îţi dorești să radiezi, să ai o piele strălucitoare, să ai mai multă energie, să arăţi mai tânăr, atunci stilul de viaţă vegan te va ajuta. Beneficiile veganismului asupra sănătăţii umane sunt demonstrate de mii de studii. Doctorul T. Colin Campbell spune că  „Avem un munte de dovezi copleșitoare care ne spune că proteina vegetală este cel mai sănătos tip de proteină.” O dietă bine echilibrată şi bazată pe alimente de origine vegetală este bogată în proteine, minerale, vitamine, carbohidraţi şi fibre. Legumele, fructele, seminţele, nucile, cerealele sunt toate bogate în fibre şi antioxidanţi care ajută în lupta împotriva bolilor de inimă, cancerului, obezităţii, diabetului şi a altor afecţiuni grave sau mai puţin grave. 

Pentru natura

Toţi suntem conştienţi, mai mult sau mai puţin, de încălzirea globală care avansează într-un ritm alert. Fiecare dintre noi poate aduce schimbarea pe care toţi o dorim. Unul dintre cele mai efective lucruri pe care le putem face, care să aibă un impact major de încetinire a încălzirii globale, este să renunţăm la consumul de produse animale. Prin renunţarea la produsele animale se micşoarează emisiile de carbon.  Unul dintre cei mai mari factori pentru defrişările masive de păduri este necesitatea de a creea pământ arabil pentru a putea furniza hrana necesară animalelor crescute pentru carne, ouă şi lactate. Acest fapt duce la pierderea altor specii de vieţuitoare sălbatice în detrimentul animalelor crescute pentru carne, ouă şi lactate. Spre exemplu, în Brazilia, 5,6 milioane de pământ arabil sunt folosite pentru culturile de soia cu care sunt hrănite animalele din Europa. Prin faptul ca aceste culturi sunt folosite ca hrană pentru animale, în loc să hrănească populaţia autohtonă, contribuie la dezvoltarea foametei în lume. Creşterea animalelor poluează aerul cu amoniac, gaz metan şi sulfat de hidrogen. Gazul metan emis de animalele crescute pentru carne, ouă şi lactate (37%), are un potenţial de 20 de ori mai mare asupra încălzirii globale decât emisiile de CO2.

 Pentru semenii nostri

Stilul de viaţă vegan este sustenabil. Pentru ca toată populaţia planetei să fie hrănită pe baza unei alimentaţii de origine vegetală doar  o treime din terenurile agricole necesare pentru creşterea animalelor sunt de ajuns. Adoptând un stil de viaţă vegan fiecare dintre noi produce un impact major asupra celorlalţi. În timp ce 800 de milioane de oameni trăiesc în foamete, creşterea animalelor pentru carne, ouă şi lactate continuă să irosească terenuri agricole şi apă pentru a obţine doar o mică fracţie din potenţialul lor. Aproximativ 30.000 de litri de apă şi 10 kg de grâne sunt necesare pentru doar 1 kg de carne de vită. Să adopţi stilul de viaţă vegan este foarte uşor, deoarece veganismul este din ce în ce mai popular şi oameni din toate categoriile sociale descoperă beneficiile acestui stil de viaţă.

 SURSE

http://www.vl-irrigation.org/cms/fileadmin/content/irrig/general/kreith_1991_water_inputs_in_ca_food_production-excerpt.pdf

http://www.vegansociety.com/resources/environment/food-security

http://www.earth-policy.org/data_highlights/2011/highlights22

 

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ