De ce este bine să consumăm legume și fructe cultivate organic

1
1582
produse organice

Alimentele organice de origine vegetală sunt alimentele cultivate în mod natural, fără pesticide, insecticide sau alt gen de chimicale care să le sporească sau stimuleze creșterea. Pesticidele, insecticidele și oricare alt tip de chimical folosit în agicultura modernă sunt create special pentru a ucide organismele vii.

Culturile organice – moft sau necesitate

Fără îndoiala produsele organice de origine vegetală sunt net superioare celor convenționale. Ele sunt benefice atât pentru sănătatea noastră cât și pentru mediul înconjurator și asta a fost demostrat științific în numeroase studii științifice realizate de-a lungul anilor.

Studiul Schuphan, care a durat 12 ani, a testat superioritatea nutrițională a alimentelor crescute organic. Iată câteva rezultate:

 1. Alimentele organice au de departe mai multe minerale, mai mult fier, potasiu, magneziu și calciu decât cele cultivate în mod convențional. Multe alte studii de acet gen au demonstrate ca alimentele organice au de 2-10 ori mai multe minerale decât cele convenționale (cultivate în modul modern cu chimicale);
 2. Spanacul organic are cu 64-78% mai multă vitamin C;
 3. Culturile organice (grâu, orz, ovăz, etc) au greutatea uscată (dupa deshidratare) cu 69-96% mai mare decât cele convenționale, demonstrând astfel o mai mare valoare nutritivă.

Putem ajuta la încetinirea procesului de încălzire globală prin alegerea alimentelor cultivate exclusiv organic.

În 1993, Bob Smith, un analist de laborator al mineralelor a făcut un experiment. Timp de 2 ani a cumpărat între 4 și 15 mostre de alimente organice și convenționale din magazinele din Chicago. Aceste mostre au fost testate în laboratorul lui. Concluziile lui Bob sunt urmatoarele:

 1. Grâul cultivat organic are de 2 ori mai mult calciu, de 4 ori mai mult magneziu, de 5 ori mai mult mangan, de 13 ori mai mult seleniu decât cel conventional;
 2. Porumbul cultivat organic are de 20 de ori mai mult calciu și mangan, de 2-5 ori mai mult cupru, magneziu, seleniu, zinc și molibden.
 3. Cartofii cultivați organic au de 2 ori mai mult bor, seleniu, silicon, stronțiu, sulf și 60% mai mult zinc.
 4. Perele cultivate organic au de cel puțin 2 ori mai mult crom, iod, mangan, silicon, zinc și molibden.

Conform unui raport al Asociației Britanice a Solului, un teren agricol organic are de cinci ori mai multe plante sălbatice, 57% mai multe specii, 44% mai multe păsări decât un teren agricol convențional.

Un alt studiu, de data asta elvețian, care a durat 21 de ani, a demonstrat că solurile organice au mai mulți microbi, viermi, râme și alte micro-organisme, care ajută plantele să absoarbă nutrienți. De asemenea există de doua ori mai multe insecte pe terenurile agricole organice, găsindu-se și specii de păianjeni și gândaci care mănâncă dăunătorii.

În experimentul Rodale, realizat de cei de la Rodale Institute, parcela de pământ care a fost lucrată în mod organic a captat mai mult carbon decât cea convențională datorită organismelor și micro-oraganismelor din sol care captează carbonul. În experimental Broadbalk, fertilitatea solului a crescut cu 120% în parcelele cu îngrășământ natural decât în cele cu îngrășământ artificial. Prin captarea unei cantități mai mare de carbon în sol fermierii ajută la stoparea încălzirii globale.

Morcovi Organici
Morcovi Organici

De ce sa alegem organic

În Jurnalul de Medicina Alternativă și Complementară, Dr. Virginia Worthington spune: “Culturile organice conțin în mod semnificativ mai multă vitamina C, fier, magneziu și fosfor și în mod semnificativ mai puțini nitrați decât culturile convenționale. Nu s-au observat cantități mai mici de proteine, dar o mai bună calitate și un conținut mai mare de minerale și un conținut mai mic de metale grele în culturile organice față de cele convenționale.”

O alimentație bine echilibrată, bazată pe alimente organice de origine vegetală, are următoarele beneficii:

 • Promovează tipare sănătoase ale diviziunii și diferențierii celulare, ajută la o reglare corectă a zaharului în sânge, a lipidelor, a nivelelor de energie și a funcțiilor sistemului imunitar;
 • La copii, aceste alimente organice ajută la stabilirea și menținerea preferințelor pentru acele alimente bogate în nutrienți și care sunt foarte gustoase;
 • Elimină expunerea la aproximativ 180 de pesticide cunoscute pentru întreruperea dezvoltării sau funcționării sistemului endocrin;
 • Consolidează senzația de sațietate reducând astfel supraalimentarea;
 • Micșorează sau limitează pagubele celulare sau genetice facute de radicalii liberi. În felul acesta se reduce riscul de diabet, artrită, boli ale inimii și ale bolilor inflamatorii și se reduce creșterea celulară rapidă, adică cancerul;
 • Încetinește și în unele cazuri inversează unele aspecte neurologice ale procesului de îmbătrânire;
 • Alimentele organice nu sunt modificate genetic. Standardele organice interzic folosirea culturilor și a ingredientelor modificate genetic.

Pentru a reduce aportul zilnic de substanțe toxice, consumă fructe și legume cultivate organic.

Un studiu recent publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție a aratat cum culturile organice au un nivel mai mare de antioxidanți și mai puține pesticide și cadmiu decât cele convenționale. Au fost analizate 342 de studii cu privire la beneficiile sănătoase ale agriculturii organice. S-a descoperit că aceste culturi organice au nivele semnificativ mai mari de antioxidanți, 19% mai mulți acizi fenolici, 69% mai multe flavonoide, 26% mai multe flavone, 28%  mai multe stilbene, 50% mai mulți flavonoli si 50% mai multe antocianine. De asemenea culturile organice au cu aproximativ 48% mai puțin cadmiu și de 4 ori mai putine reziduuri de pesticide decât cele convenționale.

Antioxidanții sunt molecule care inhibă oxidarea altor molecule. Acizi fenolici sunt tipuri de acizi aromatici. Flavonoidele sunt responsabile cu coloritul plantelor. Stilbenele dau strălucire plantelor. Flavonele sunt compuși cristalini cu proprietăți anti-inflamatoare și anti-oxidante. Flavonolii sunt o subgrupa a flavonoidelor cu proprietăți antioxidante. Antocianinele sunt pigmenți naturali ai fructelor, florilor și frunzelor. Toți acesti compuși ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă și a multor problem de sănătate. Cadiumul este un metal foarte toxic care poate cauza insuficiență renală, înmuierea oaselor și poate răni ficatul.

SURSE:

http://www.soilassociation.org/news/newsstory/articleid/6455

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2017094.stm

http://journeytoforever.org/farm_library/worthington-organic.pdf

http://organic-center.org/reportfiles/ThatFirstStepExecSummary.pdf

British Journal of Nutrition, page 1 of 18 doi:10.1017/S0007114514001366

Ten Reasons Why Organic Food Is Better By Guy Dauncey

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ