Ce înseamnă produse organice, ecologice sau bio

0
1741

Ce înseamnă produse organice, ecologice sau bio

Produsele organice sunt produsele care sunt crescute și procesate fără fertilizatori sintetici sau pesticide. Pesticide de natura biologică din surse naturale pot fi folosite în schimb.

Sigla BIO
Sigla BIO

Din ce în ce mai multe persoane se îndreaptă spre consumul de alimente organice în încercarea lor de a-și reduce expunerea la fertilizatorii sintetici și pesticide, care au un efect foarte nociv asupra sănătății. Pentru ca alimentele să poată fi etichetate organic, este obligatoriu ca ingredientele  lor sa fie 95% organice. Orice produs vândut ca fiind organic intră sub dispoziția UE 834/2007 și 889/2008. Asta înseamnă că aceste produse au fost crescute sau cultivate, inspectate și certificate de către un organism de inspecție și certificare aprobat de către MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale). Termenul de “organic” este foarte bine definit și reglementat de către autorități.

Sigla AE
Sigla AE

Conform MADR ,”Agricultură ecologică”, termen protejat și atribuit de UE României pentru definirea acestui sistem de agricultură, este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică”, utilizați în alte state membre. În etapa de producție la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora) a fertilizanţilor și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor și antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se restricționează folosirea aditivilor, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Sigla ECO
Sigla ECO

Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă, la creșterea activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru spațiul rural. De asemenea produsele ecologice produse în România au doar sigla “ae”. Termenul de ecologic este specific țării noastre și Germaniei, el fiind similar cu cel organic specific SUA, UK și Canada, similar cu cel bio specific Italiei și Ungariei.

În concluzie, dacă vrem să cumpărăm produse agricole romanești trebuie să căutăm sigla ae, iar eco este echivalent cu bio. Dacă vrem să cumpărăm în schimb produse agricole din import trebuie să căutăm sigla organic, bio sau eco, în funcție de țara de proveniență.

SURSE:

http://www.epa.gov/pesticides/food/organics.htm

http://www.soilassociation.org/whatisorganic/organicfood

http://www.madr.ro/ro/agricultura-ecologica/organisme-de-inspectie-si-certificare.html

http://www.madr.ro/ro/agricultura-ecologica.html

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_en.htm

http://agrointel.ro/7980/care-sunt-diferente-intre-produsele-etichetate-bio-eco-sau-organic-si-cele-cu-inscriptia-natural/

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ