Căderea părului

0
846

Căderea părului

Felul în care arata părul tău este un semn extern al sănătății tale interioare. Pierderea părului poate fi cauzată de o deficiență de vitamine sau de factori de stres externi.  Căderea părului poate apărea și atunci când acesta devine uscat și este vătămat din cauza folosirii excesive a produselor de îngrijire pentru păr, care sunt pline de chimicale nocive, sau prin expunere la căldura extremă. Folosirea excesiva a feonului sau a plăcii de îndreptat părul poate duce la deteriorarea părului.  De asemenea soarele prea puternic în timpul verii sau vremea prea rece din iarna având același efect.

Parul este alcătuit dintr-o proteină numită keratina, cu un strat interior care conține melanină. Aceasta din urmă dă culoarea naturală părului. Un strat exterior numit cuticul are rolul de a proteja părul. Rata medie de creștere a părului este de 1 cm pe lună. Viteza de creștere a acestuia depinde de genetică, vârsta și nivelurile de hormoni. Creșterea părului poate fi însă afectată de deficiența de zinc, proteine și fier, de fluctuațiile hormonale asociate cu sarcina, menopauza, probleme ale tiroidei sau sindromul ovarului polichistic.

Să luăm ca exemplu proteina. Un fir de păr este compus din proteină în marea lui majoritate, ceea ce înseamnă ca părul tău are nevoie de proteine pentru a crește. Dermatologul spune ca părul și unghiile sunt fibre de proteină. În orice moment, cam 90% din părul tău este în faza de creștere. Pentru fiecare fir de păr, această fază durează 2-3 ani. La sfârșitul acestei faze, părul intră în faza de odihnă care durează aproximativ 3 luni, după care cade și este înlocuit de un alt fir de păr nou. Dacă nu ai un aport de proteine adecvat, un număr disproporționat de fire de păr va intra în faza de odihnă.

În mod normal, un scalp are în medie între 120.000  și 150.000 de fire de păr și în fiecare zi între 50 și 100 de fire sunt înlocuite. Majoritatea oamenilor nici măcar nu observă această mică schimbare. Dar dacă un număr neobișnuit de mare de fire de păr intră în faza de odihnă în același timp, atunci pierderea părului devine vizibilă.

Anemia (deficiența de fier) este una dintre cauzele cele mai comune ale căderii părului. Fierul are un rol important în fabricarea hemoglobinei, parte a sângelui care transportă oxigen în țesuturile și organele corpului nostru. Când avem un nivel sănătos de hemoglobină atunci oxigenul este foarte bine distribuit. Asta înseamnă că scalpul este bine irigat cu sânge, ceea ce stimulează și ajută creșterea părului.

Producția de colagen este foarte importantă pentru a ține țesuturile părului împreună, iar vitamina C ajută la acest lucru. Lipsa acesteia duce la despicarea firului de păr la capete și a  căderii părului. Dacă ești fumător ai nevoie de mai multă vitamina C, trebuie să te lași de fumat și să mănânci mai multe fructe.

Un alt factor deloc de neglijat este și pierderea în greutate, în special atunci când procesul este rapid. Ca urmare a unui diete foarte restrictive poate cauza o pierde destul de vizibilă a părului.

În timp ce multe produse alimentare de origine animală sunt promovate ca și produse care ajută la înfrumusețare, este de preferat întotdeauna să le schimbi cu cele de origine vegetală de câte ori este posibil. Alimentele vegetale dau literalmente pe afară de nutrienți care iți fac pielea, părul și unghiile să arate fantastic, fără să menționez efectul lor asupra minții și corpului tău. Și experții spun că o dietă echilibrată și sănătoasa este prima linie de apărare.

Poți folosi cele mai bune și scumpe șampoane și balsamuri pentru păr, dar dacă vrei să ai un păr cu adevărat sănătos trebuie să-l hrănești de la interior. Ceea ce mănânci are efect asupra condiției și aspectului părului tău. Celulele care alcătuiesc fiecare fir de păr au nevoie de nutrienți importanți în mod constant.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești rădăcinile părului și să obții o coamă extraordinară, am vești bune pentru tine – tot ce trebuie să faci este sa iei o furculiță și să începi să mănânci mâncare vegană delicioasă. Destul de simplu, nu?

Consumă zilnic aceste alimente și vei avea un par de invidiat.

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ