Beneficiile turmericului

0
1997
Beneficiile turmenicului
Beneficiile turmenicului

Beneficiile turmericului

Turmericul este rădăcina portocalie a plantei de Curcuma longa, originară din India, care face parte din familia ghimbirului și care este prezentă în bucătăria Asiatică și cea a Orientului Mijlociu de mii de ani.

A fost folosit ca un puternic anti-inflamator atât în practica medicinală Idiană cât și în cea chineză. Denumit „șofranul Indian” datorită culorii sale portocalii foarte intense, a fost utilizat ca remediu naturist și condiment dar și pentru colorarea textilelor.

Ajută la prevenirea cancerului

Nutriționistul Jonny Bowden spune în cartea sa „The 150 Healthiest Foods on Earth”, că există cel puțin 30 de studii care arată că substanța curcumina, ce se regăsește în turmeric, are un potențial efect anti-tumoral.

Blochează dezvoltarea celulelor canceroase

Conform Centrului Medical al Universității din Meryland, USA, proprietățile antioxidante ale turmericului luptă împotriva radicalilor liberi cauzatori de cancer, reducând sau prevenind astfel distrugerile pe care aceștia din urmă le pot face asupra corpului nostru.

Un studiu din 2009, realizat într-un laborator din Irlanda, a arătat că substanța numită curcumină a distrus celulele canceroase esofagiene în 24 de ore, digerându-se apoi pe ele însele.

Puternic Anti-inflamator

Dr. Randy J. Horwitz, directorul Arizona Center for Integrative Medicine, a scris o lucrare pentru American Academy of Pain Management în care discută despre beneficiile turmenicului asupra sănătății umane. „Turmericul este unul dintre cele mai potente anti-inflamatoare naturale disponibile omului” spune dr. Horwitz în lucrarea sa. După cercetările lui Horwitz, consumul preventiv de turmenic inhibă complet dezvoltarea de artrită reumatoida la șobolani. De asemenea, studiile au arătat că folosirea turmericului după ce artrita reumatoida s-a instalat a dat  rezultate în reducerea considerabilă a simptomelor.

Calmeaza durerile osteoartritei

Turmericul poate fi de ajutor și în cazul altui tip de artrită. Unele cercetări au arătat că extractul de turmenic poate calma durerile osteoartritei, fiind la fel de eficient în calmarea durerii osteoartritei ca și ibuprofenul.

Ajută la digestie și la pierderea în greutate

Curcumina lucrează cu bila, stimulând secreția acesteia, care poate ajuta în procesul de digestie. În Germania, turmericul este prescris pentru cei cu pobleme digestive. Unele cercetări arată că turmenicul poate ajuta la calmarea durerilor de stomac, reduce balonările și volumul de gaze. De asemenea, turmericul poate reduce riscul apariției sindromului de colon iritabil la oamenii sănătoși.

Previne apariția bolilor cardiovasculare

Studiile arată că turmericul poate ajuta în prevenirea apariției aterosclerozei, care adună plăci ce pot bloca arterele ceea ce duce la atacuri de inima și infarct. În studiile efectuate pe animale s-a observat ca extractul de turmeric micșorează nivelul de colesterol și împiedică colesterolul rău (LDL) să se acumuleze în vasele de sânge.

Reduce nivelul glucozei la diabetici

S-a arătat ca turmericul reduce nivelul glucozei din sânge și rezistența insulinei. Un studiu efectuat la Auburn University a arătat că substanța principală din turmeric, curcumina, împiedică producția de glucoză din ficat. Turmericul a acționat ca un anti-diabetic și anti-oxidant  mai ales în diabetul de tipul I, a îmbunătățit funcția metabolică și a redus riscul cumulării de placa în arterele pacienților care suferă de diabet de tip II.

Ajuta pielea și reduce procesul de îmbătrânire al acesteia

Turmericul are foarte multe proprietăți de vindecare pentru piele. Este un anti-inflamator natural, reduce roșeața și alte iritații ale pielii. Are proprietăți antibacteriene fiind excelent în tratarea acneei. Turmericul este foarte bun pentru îmbunătățirea texturii pielii pentru ca este exfoliant și bogat în antioxidanți.

Menține sanatatea creierului și îmbunătățește memoria

Creierul este un organ vital. Consumul de turmeric îmbunătățește absorția oxigenului în creier, ceea ce duce la o funcționare mai bună a acestuia. Turmericul este foarte sănătos pentru creier și pentru funcțiile memoriei. Când funcțiile creierului sunt la maxim, se mărește absorția hormonilor cum ar fi serotonina și melatonina. Așadar, prin însănătoșirea funcțiilor de bază ale creierului, se pot vindecă și alte boli mintale.

Previne  boala Alzheimer

Alzheimer este una dintre cele mai comune boli neurodegenerative din lume și cauza numărul unu al demenței. Din nefericire, în prezent, nu există tratamente cu rezultate efective pentru această boală.

Curcumina
Curcumina

Este știut faptul ca inflamația și pagubele făcute de oxidare joacă un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer. O cheie importantă în Alzheimer o reprezintă o construcție împletită de proteine numită placă amiloidă. Cercetătorii sunt de părere că proprietățile antioxidante și anti-inflamatoare ale curcuminei pot fi îndeajuns de puternice pentru a rupe plăcile amiloide în creier, care contribuie la boala Alzheimer.

Reduce riscul atacurilor de inimă și a infarctului

Curcumina are efect pozitiv asupra colesterolului iar studiile pe animale au arătat că poate micșoara nivelul acestuia și poate preveni creșterea colesterolului rău în vasele de sânge. De aceea, turmericul poate stopa acumularea de placă (ateroscleroza) în vasele de sânge care blochează arterele și cauzează atacuri de inimă și atacuri cerebrale.

Precauții

  • Deși este considerat un condiment sigur, femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să nu consume suplimente cu turmeric.
  • Turmericul și suplimentele de curcumină sunt considerate condimente sigure când sunt consumate în doze recomandate. Consumul în doze mari, pentru perioade lungi de timp poate duce la tulburări ale stomacului și în cazuri extreme, la ulcere.
  • Pentru diabetici este recomandat să consulte doctorul curant înainte de a lua suplimente cu turmenic. Turmericul poate micșora nivelul zahărului în sânge, iar combinat cu medicația diabeticilor poate cauza hipoglicemia.
  • Pentru că turmericul poate avea un efect asupra subțierii sângelui este recomandat să nu se consume înainte cu 2 săptămâni de o intervenție chirurgicală. Anunță-ți doctorul sau chirurgul dacă ai consumat turmenic.
  • Cei care suferă de pietre la bilă sau obstrucții ale căilor biliare ar trebui să consulte medicul înainte sa  consume turmenic.

SURSE:

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/8-impressive-health-benefits-turmeric/

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/

http://www.webmd.boots.com/healthy-eating/features/health-benefits-turmeric

”The 150 Healthiest Foods on Earth” de Jonny Bowden

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ