Beneficiile ovăzului

0
1446
Ovăz
Ovăz

Beneficiile ovăzului

Unii îl adora, alții îl detestă dar cei mai mulți știu prea puțin despre ovăz și beneficiile lui asupra sănătății. Ovăzul poate fi varianta cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect deoarece conține carbohidrați cu absorbție lenta din fibre, dar și proteine, substanțe minerale și vitamine. Această cereală minune câștigă tot mai mult atenția celor cu un stil de viață sănătos fiind foarte sățios și ținând apetitul sub control.

Iată câteva rezultate ale unor studii ce au avut ca subiect de cercetare beneficiile ovăzului asupra sănătății.

Conform unui studiu finlandez, ovăzul poate reduce riscul apariției astmului la copii cu vârsta de până în 5 ani, în ciuda credinței că introducerea de hrană solidă prea devreme în meniul copiilor poate cauza probleme de sănătate.

Cercetătorii australieni au descoperit că ovăzul crește nivelul hormonului care controlează apetitul. Creșterea acestui hormon ne ajută să ne menținem o greutate optimă prin senzația de sațietate și ne împiedică să mâncăm mai mult decât este necesar.

Ovăzul ajută la scăderea colesterolului rău. Acest fapt a fost demonstrat de cercetătorii de la Colorado State University. În urma unui experiment au descoperit că persoanele care au mâncat ovăz zilnic, timp de 3 luni, au cunoscut o scădere a nivelului colesterolului rău (LDL – Low Density Lipoproteins – lipoproteine cu densitate mică), în timp ce  nivelul colesterolului bun (HDL – High Density Lipoproteins – lipoproteine cu densitate mare) a rămas neschimbat.

Unul din beneficiile ovăzului este și îmbunătățirea tensiunii arteriale. Un studiu pilot derulat timp de 6 săptămâni pe 18 persoane hipertensive, a arătat că jumătate din cei care au introdus în dietă ovăz au cunoscut o scădere a tensiunii arteriale.

În Germania, cercetătorii au efectuat un experiment pe un grup de 14 persoane cu diabet de tip 2 și rezistență la insulină, în urma căruia au concluzionat că ovăzul poate reduce rezistența la insulină și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Timp de câteva zile li s-a introdus ovăzul în dietă. S-a observat o reducere cu 40% în doza de insulină pe care aceștia trebuiau să și-o administreze.

De asemenea, ovăzul conține o fibră solubilă numită beta-glucanat. Cercetătorii italieni au re-examinat studiile făcute asupra beneficiilor ovăzului asupra sănătății umane. Au descoperit ca beta-glucanatul ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva bacteriilor, paraziților, virușilor și ciupercilor.

Ovăzul este bogat în proteină și are un index glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este hrana potrivită dacă vrei să scapi de kilogramele în plus sau doar să te menții. De asemenea, ovăzul conține fibre, fosfor, cupru, zinc, biotină, magneziu, vitamina B1, crom, molibden și mangan. Datorită indexului glicemic scăzut și aportului de fibre mare, ovăzul va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru digerare, ceea ce înseamnă o mai lungă perioadă de sațietate.

Deși beneficiile ovăzului asupra sănătății umane au fost documentate în sute de studii la nivel mondial, noi am redat, mai sus, doar câteva din motivele pentru care este recomandat consumul zilnic al acestei cereale.

SURSE:

British Journal of Nutrition, January 2010; 103(2):266-73

Nutrition Research, October 2009; 29(10):705-9

American Journal of Clinical Nutrition, August 2002; 76(2):351-8

Journal of Family Practice, April 2002; 51(4):369

Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, February 2008; 116(2):132-4

Minerva Medica, June 2009; 100(3):237-45

http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ