Beneficiile gutuii

0
1093
Beneficiile Gutuiei
Beneficiile Gutuiei

Beneficiile gutuii

Gutuiul este originar din zona eurasiatică, incluzând Uzbekistan, Armenia, Turcia, România, Bulgaria, Ungaria, Macedonia și alte regiuni din apropiere. Diferite țări folosesc gutuile în moduri diferite, de multe ori sucul este utilizat ca un agent de aromatizare. Beneficiile gutuii le ai atunci când o mănânci proaspătă, incluzând şi coaja, deoarece este dotată cu nutrienţi benefici, inclusiv vitamine, minerale, compuși fenolici, antioxidanți și fibre.

Gutuia este o sursă bogată de vitamina C,  vitamine din complexul B (cum ar fi tiamina, riboflavina, și piridoxina – vitamina B-6), minerale ca  zinc, potasiu, cupru, fier, magneziu. De asemenea, gutuia este bogată în compuși organici și diversi alţi fitonutrienţi.

Beneficiile consumului de gutui

 • Antiinflamator – fructul copt este o sursă bogată de vitamina C. Această vitamină stimulează sistemul imunitar şi este un excelent antiinflamator.
 • Ajută la pierderea în greutate – gutuia are foarte puţine calorii dar este bogată în fibre alimentare. O porţie de 100 g de fruct proaspăt conţine doar 57 de calorii, este scăzut în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Toate aceste calităţi o fac alegerea perfectă pentru cei care doresc  o pierdere în greutate şi o starea generală bună de sănătate.
 • Trateaza ulcerul – Sucul de gutui este benefic pentru persoanele care suferă de ulcer gastric. De asemenea, ajută în tratamentul de ulcer peptic deoarece calmează tractul gastro-intestinal.
 • Eficient în bolile de stomac – gutuia amestecată cu miere ajută la tratarea colitei, diareei, constipație şi infecțiilor intestinale. Siropul de gutui este utilizat în tratamentul hemoroizilor.
 • Excelent antioxidant – uimitoarele proprietăți antioxidante ale gutuilor sunt datorate prezenței compușilor polifenolici. Acesti antioxidanţi luptă împotriva radicalilor liberi prezenți în organism, încetinesc procesul de îmbătrânire și previn bolile cardiovasculare.
 • Proprietăți antivirale – Fenolii ce se găsesc în gutui au puternice proprietăți antigripale și antioxidante fiind aliații ideali împotriva răcelii.
 • Scade tensiunea arterială – bogate în potasiu, fructele de gutui ajută la scăderea tensiunii arteriale.
 • Scade colesterolul – consumul regulat de gutui ajută la reducerea colesterolului LDL în sânge şi menţine inima sănătoasă.
 • Proprietăți anticancer – antioxidanții din gutui ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și distrug celulele canceroase maligne. Granulele din pulpa fructului conţin tanin. Acesta protejează membranele mucoase de toxinele și substanțele chimice din colon ce sunt principalele vinovate de apariția cancerului de colon.
 • Ţine stresul sub control – diferiții antioxidanți din gutui ne ajută să eliminăm stresul şi să ne păstrăm mintea limpede.
 • Protejează inima – Bogate în fibre solubile, gutuile sunt de un real folos în scăderea colesterolului. Nivelul ridicat de potasiu din gutui reduce tensiunea arterială iar vitamina C ne protejează de bolile cardiovasculare.
 • Lupta împotriva anemiei – conținutul mare de fier pe care îl conține gutuia face ca acest fruct să fie un aliat perfect în prevenirea și tratarea anemiei dar și a altor afecțiuni ale sângelui.
 • Ajută digestia – gutuia ajută la vindecarea ulcerului gastric, reduce problemele intestinale și ajută digestia prin conținutul mare de fribe.

Consumul regulat de gutui  poate ajuta în tratarea tuberculozei, dizenteriei, diareei și insuficienţei hepatice.

Cantitatea de nutrienţi prezentă în 100 g de gutui:

Calorii – 60 kcal

Carbohidraţi – 15.3 g

Zahăr – 12.53 g

Fibre – 1.9 g

Grăsimi – 0.10 g

Proteine – 0.4 g

Vitamina A – 40 μg

Vitamina B3 – 0.2 mg

Vitamina B6 – 0.04 mg

Vitamina B9 – 8 μg

Vitamina C – 15.0 mg

Calciu – 8 mg

Fier – 0.7 mg

Magneziu – 8 mg

Fosfor – 17 mg

Potasiu – 197 mg

Sodiu – 4 mg

 SURSE

http://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-quince/

https://en.wikipedia.org/wiki/Quince

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.html

 

DISTRIBUIȚI
Salut! Eu sunt Dan :) Sunt pasionat de bucătăria raw vegană şi vegană, iubesc câinii şi plimbările cu maşina. Din dorinţa de a împărtăşi şi cu tine beneficiile stilului de viaţă vegan am înfiinţat OrganicAvenue.ro. Aceste beneficii se răsfrâng asupra ta dar şi asupra celor apropriaţi ţie, a naturii şi animalelor, indiferent de specie. Sper din toată inima că informaţiile pe care le împart cu tine, prin intermediul OrganicAvenue.ro, să te ajute în schimbarea pe care ţi-o doreşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ