4 obiceiuri care trebuiesc schimbate pentru a ne menține o masă osoasă sănătoasă
Stilul de viață modern împreună cu obiceiurile alimentare mai puțin sănătoase ne pot afecta structura osoasă. Moda fumatului, placerea unui pahar în plus cu amicii, produsele lactate sau lipsa de somn pot avea un efect nociv asupra scheletului nostru. Alegerile pe care le facem astăzi ne vor afecta in viitor starea de sănătate a oaselor. Mai jos sunt descrise 4 obiceiuri care trebuiesc schimbate pentru a ne menține o masă osoasă sănătoasă.
Fumatul

Perioada optimă de construcție a oaselor este de la vârsta copilăriei și până la aproximativ 30 de ani. Doctorul Primal Kaur, specialist in osteoporoză la Temple University Heath System din Philadelphia, spune că un adolescent care fumează nu-și va dezvolta la maximum masa osoasă. Din contră, el va avea un schelet mai mic în comparație cu un nefumător. De asemenea nivelele crescute ale hormonului cortisol sunt declanșate de fumat. Aceste nivele crescute duc la ruperea oaselor. Unele studii au arătat că hormonul calcitonin, care ajută la construcția oaselor, este împiedicat să-și exercite funcția la fumători. Vasele de sânge sunt, de asemenea, afectate la aceștia. Asta înseamnă că foarte puțin oxigen va ajunge în țesuturi și la oase. S-a observat că fumătorii care suferă fracturi nu se vindecă foarte bine din cauza proastei circulații a sângelui.
Consumul de lacatate

Deși suntem învățați de mici că este bine să consumăm lacatate, puțini dintre noi știu însă cât de periculoase sunt acestea pentru sănătatea noastră. Doctorul T. Colin Campbell, autorul Studiului China, a cercetat corelația strânsă dintre consumul de produse animale, în special consumul de lactate și efectul acestuia asupra oaselor. Consumul de proteină animală cauzează acid metabolic în exces, care este foarte toxic pentru organism. Când acest acid atinge un nivel foarte mare corpul devine acid iar calciul este extras din oase pentru a alcaliniza corpul. Excesul de calciu este apoi eliminat în urină. Produsele lactate sunt foarte bogate atât în calciu cât și în proteină animala, fapt ce duce la creșterea riscului de a dezvolta boli ale oaselor precum osteoporoza. Spre exemplu, SUA sunt cele mai mari consumatoare de lactate din lume și, totuși au cea mai mare rata de osteoporoză din lume.
Consumul de Alcool

Alcoolul consumat zilnic și în cantități însemnate ne împiedică organismul să absoarbă calciul în mod normal. Tot doctorul Kaur ne explică cum alcoolul interferează cu absorția calciului și a vitaminei D de către pancreas. De asemenea ficatul, care are funcția importantă de a activa vitamina D care ajută la rândul ei la absorția calciului, este foarte afectat de alcool și nu mai poate exercita aceasta funcție. Cei care consumă alcool au nivele ridicate ale hormonilor cortisol și paratiroidian. Aceste nivele crescute pot duce la o descreștere a formării masei osoase și la o creștere a fragilității acestora. La fel ca și în cazul consumului de lactate sau proteină animală, alcoolul acidifiază corpul, iar acesta scoate calciul din oase pentru a-l alcaliniza.
Lipsa de somn

Lipsa de somn poate avea un efect foarte neplăcut asupra sistemului de remodelare a oaselor. Cercetătorii de la Medical College of Wisconsin au descoperit că lipsa acută de somn și dezvoltarea de anomalii ale oaselor și a măduvei acestora sunt strâns legate. Un dezechilibru acut a fost observat în creșterea oaselor, atunci când animalele de laborator au fost private de somn. Aceste animale au încetat să-și formeze noi oase, în timp ce își pierdeau densitatea oaselor actuale. De asemenea, privarea de somn a afectat măduva oaselor care joacă un rol important in flexibilitatea acestora. Flexibilitatea oaselor previne fracturile. Rezultatele studiilor sugerează că privarea de somn poate afecta și funcția de remodelare a oaselor și la oameni. Lipsa de somn cronică poate fi un factor care duce la pierderea graduală a densității oaselor și la o posibilă dezvoltare a osteoporozei.
Ține minte că fumatul, consumul de alcool și de produse animale, împreună cu lipsa de somn îți vor afecta cu siguranța oasele.
SURSE:
http://www.webmd.com/osteoporosis/living-with-osteoporosis-7/smoking-cigarettes
Studiul China de Dr. T. Colin Campbell
http://www.webmd.com/osteoporosis/features/alcohol
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120918121549.htm